Parafaktor a tesiórán - Rúdugrás, tigrisbukfenc, kötélmászás, menstruálás...
Dolgok, amiktől rettegtünk a testnevelés órán

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy nem volt rettegettebb dolog általános iskolában, és középiskolában annál a napnál, amikor egyszerre jött meg, és aznap tesiórám is volt. Ahogy láttam az osztályban minden lány egyértett azzal, hogy ez szörnyű dolog. Mert annyira koncentrál az ember lánya egyébként is, hogy egy bukfencből jó pózban érkezzen meg - főleg fiú nézőközönség előtt -  de betéttel tornamutatványokat csinálni még macerásabb. Ráadásul nem lehetett mindig mindenkinél kijátszani a „Bocsánat tanárnő/tanárúr menstruálok” -kártyát, így legtöbbször állapotunkat  eltitkolva ugye, végig kellett csinálni az órákat.

dec_28_sport_es_menzesz1.jpg

Én bevallom, imádtam a tornaórákat, mert szerettem a gyakorlatokat, élveztem a futást, és alig vártam az óra végi csapatjátékokat. A legjobban az összes óra között a tesit vártam, így amikor elkezdtem menstruálni, akkor sem kértem felmentést, amikor megjött. Úgy gondoltam, hogy vígan végig tesizem az órát és nem lesz semmi gond. Szerencsére a betétek, amikor használtam tartósnak bizonyultak, bár azért történt néhány baleset, mire kitapasztaltam a dolgokat…. Dehát a saját kárán tanul az ember lánya, úgyhogy legalább átadhatom a következő generációnak a tippjeimet, így legalább Ti már nem követitek el az én hibámat, és nem lesz problémátok, amikor beköszönt a Mikulás és a tesióra is aznap van.

dec_28_sport_es_menzesz.jpg

Milyen betétet használj, ha sportolsz?

A nagytöbbség - a praktikussága miatt - valószínűleg idővel áttér majd a tamponra, de ha mégsem, - pl. ismerek olyan maratonfutó csajszit, aki kizárólag betéttel (!) futja le a 40 kmt - szóval ha mégsem, a csak betéteseknek állít néhány kihívást a testnevelés óra.  És később is: a mensi alatti bármilyen izzasztó testmozgás úgy általában. 

Rengeteg féle-fajta intimbetét van már a polcokon. Biopamut-drágább, műanyagborítású-olcsóbb, extra nedvszívó, szárnyas, szárnyatlan, stb. Nyilván mindenkinek más jön be, de sportoláskor ajánlatos szárnyas betétet használni, mert ez kevesebb eséllyel mozdul el, akkor is ha futsz, vagy aerobic gyakorlatokat végzel, esetleg kötélmászás az aznapi óra feladata. Az erősebb vérzésű napjaidon (az első 1-2 napban) ajánlott olyan szárnyas betétet használnod, ami direkt éjszakára lett kitalálva. Ezeket eleve hosszabbra tervezték, így a bugyid elmozdulása után sem érhet baleset, és nem kell attól tartanod, hogy pecsétes lesz a fehérneműd. Ráadásul ezeknek a betéteknek nagyobb a nedvszívó hatása, ami sportoláskor még jobb is, ha azt vesszük, hogy lavórnyit izzadhatunk azokon a helyeken is ilyenkor. Ráadásul az aktív sport közben több menstruációs vér távozik a szervezetből. Nem kell megijedni, a sportolás egyáltalán nem káros, vagy tiltott a menzesz alatt! Sőt a sportolás (a nem megerőltető gyakorlatokra gondolok) csökkentheti a menstruációs görcsöket is.

Egy darab, vagy rögtön egy csomag?

A tesiórás napokon érdemes több betétet magaddal vinni. Legyen legalább egy nálad, hiszen a testnevelés óra előtt érdemes kicserélned a már aznap használt betétedet, és óra után is rögtön irány a mosdó, ugyanis a sport hatására erősödhet a vérzésed. Ha nem szeretnél átázni, legalább 2 betétet hordj mindig magadnál, és ezt fejeld meg még néhány darabbal. Mert mi van, ha a barátnőd kér egyet? Vagy mi van, ha a wc-ben elejted az egyiket és koszos lesz? Mindig legyen nálad legalább 5 darab, és ha elhasználsz 1-2 darabot, akkor azonnal pótold! És ha már nesszeszer akkor érdemes beszerzed egy diszkrét kis tartót, amiben feltünés nélkül magaddal szállíthatod a betéteket a wc-re. Hiszen melyik nő ne tartana magánál 24 órás túlélő sminkcuccot? Varrhatsz magadnak saját tartót, de a női fehérneműs üzletekben és a drogériákban sok kisebb neszeszert árulnak, ami tökéletes megfelelnek arra, hogy betéteket (tamponokat, más higiéniás és smink cuccot) tarts bennük. A túlélés kellékeiről Marcsi írt korábban ITT.

Ha nem tudsz lezuhanyozni a tesióra után….

Sajnos az iskolai zuhanyzók nem éppen a tisztaságukról híresek. Nálunk például senki sem használta a zuhanyzásra, inkább ott öltöztünk, és tároltuk a cuccainkat. Mivel a tesigyakorlatok általában izzasztóak, így tök jó (lenne) lezuhanyozni utána, főleg ha éppen meg is van. Ha nem tudod megoldani a zuhanyzást, vagy túlzottan szégyenlős vagy, hogy lezuhanyozz, akkor vesd be ilyenkor a nedves törlőkendőket. Ezzel a szeméremtájaidat is tisztára törölheted - erre a tájékra érdemes kimondottan tejsavas tartalmú női intimkendőt használni. Nedveskendőkkel akár a hónaljadat vagy más test tájadat is felfrissítheted. Az izzadás a betétedet sem kíméli, és attól, hogy nincs rajta esetleg menstruációs vér, vagy még nem telt meg teljesen, akkor is érdemes lecserélni, mert az izzadás ugyanúgy összegyűlik a betétedben és ez kellemetlen szagokat eredményezhet.

A gyengébb napokon

Ha már a menstruációd végén jársz, akkor se feledkezz meg a sportolós napokról. Ne feledd, hogy tesiórás ugra-bugrálás csak felerősíti a menzeszt, így még ilyenkor is érdemes szárnyas betétet használnod a sima verzió helyett, hogy biztos nem érjen baj.

Ha görcsölsz, ha rosszul érzed magad

Vannak olyan lányok, nők akinek a menstruációjuk fájdalommal jár. Ha a tiéd nem, akkor érezd magad szerencsésnek, és csendben örülj, hogy nem kell ilyenkor lemondanod a sportról, vagy a programokról. Azok a lányok, akinek fájdalmas a mensijük, nyugodtan szólhatnak a tanáruknak, és ilyenkor  - elvileg - felmentést kapnak az aznapi óra alól. Nyilván csak tényleg indokolt esetben használható ki ez az engedmény, és nem érdemes hetente beváltani, mert nyilván nem fogod megkapni.  Érdemes a neszeszeredbe betenni 1-2 db fájdalomcsillapító gyógyszert hasfájás esetére (No-spa, Algopyrin stb.). Ha nagyon fájna a hasad, akkor érdemes ebből bevenni egy szemet tesióra előtt. Vannak már nagyon jó kis melegítő tapaszok is, amit a fehérneműbe kell ragasztani

Egyébként pedig próbáld meg nem ellógni a testnevelés órát, mert a sport jót tesz a testednek, és a lelkednek is. Ráadásul, ha megcsinálsz egy tigrisbukfencet szárnyasbetéttel nagyon büszkének fogod érezni magad utána, hogy neked ez is megy  Hajrá!

dec_28_sport_es_menzesz2.jpg

Andi (26) 

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr7313529413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) huvelygomba (1) hüvelygomba (2) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitol keshet a menzesz (1) mitől késhet a menzesz (1) moshatóbetét (2) moshatobetet (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetet (3) mosibetét (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása