3 dolog, amit senki nem mond el Neked az intimkehelyről #1
A fenekeddel a mogyorót sem?!... Hogyan válassz intimkelyhet? #1

Több intimkehely dobozán is azt olvashatjuk, hogy a jó méret a testmagasságtól vagy a szülés tényétől függ. Tehát hogy kinek melyik méret a megfelelő, azt szerintük vagy a nő testmagassága dönti el, vagy pedig az, hogy szült-e már vagy sem. Segítsetek, nem tudok németül, de erről a címkéről nekem pont ez a két dolog jön le.: a babakocsi áthúzva vagy nem, meg a centik.

20190614_142153.jpg

Nos, ha láttunk már kockahasú fitneszlady 40es anyukát több gyerekkel, aki huszonéves lányokat megszégyenítően feszes, vagy 2 méteres mackólányt rövidke szalonnalábujjakkal, -és láttunk hát- akkor ez a fenti szülés/testmagasság elmélet már meg is dőlt. Akkor bizony létezhet már szült nő feszesebb, vagy magasabb nő is rövidebb hüvellyel. Oké. De akkor mégis mi alapján „jó” egy intimkehely? Egyáltalán: Létezik tökéletes menstruációs intimkehely?

A válasz helyett már a kérdést is úgy kellene feltenni, hogy egyáltalán hogyan keressük meg a nekünk való, a hozzánk viszonylag legtökéletesebben illő kelyhet? A tanácsadó csoportok száma egyre nő, de Lányok ne feledjétek: Míg a képzeletbeli „kehelylanden” egyre több a hüvely, úgy egyre több a különböző vélemény, tapasztalat is. És ami valakinek bejön, az neked lehet, hogy egyáltalán nem, vagy fordítva. Szóval tanácsok ide vagy oda, itt sincs abszolút igazság. A melót nem lehet megúszni: mindenkinek saját magának kell rájönnie a tutira. És ha lyukra futottál intimkehely ügyben, tudd, hogy egy intimkehely sem lehet hibás, csak Te nem találtad még meg a Neked megfelelőt. Vagy nem gyakoroltál még eleget, de ez más tészta. De ha már esetleg feladtad, tudd azt is, hogy ami hozzád épp nem passzolt, az másnak még maga a Megváltás. Szóval ne szidjunk egy kelyhet sem, csak azért mert nekünk nem jött be, please!

Jöjjön most 3 dolog a sok közül, ami nem papírforma szerint van a gyakorlatban, vagyis amit senki nem mondott még így el Neked intimkehely vásárlás előtt.:

  1. Mielőtt intimkelyhet választasz magadnak, nem annyira a hüvelyed hossza, a magasságod vagy a szülése(i)d számít(anak), hanem sokkal inkább a hüvelyizomzatod feszességét és a méhnyakad magasságát és pozícióját kellene legelőször is felmérned. És ekkor még ne is nézegess semmilyen kelyhet! Hogy miért?

Mert ha már megvan, hogy te milyen kaliber vagy, akkor már sokkal könnyebben ki tudod szúrni a kehelyinfó-káoszban, hogy Hozzád melyik kehely illene a legjobban.

Gyakran olvasok olyan kommenteket különböző csoportokban, hogy „Sokat olvastam, de mégsem tudok dönteni melyik kehely lenne jó, segítsetek!” Aztán mond az illető néhány sablon infót magáról, amire persze nehéz igazán jó tanácsot adni. Az intimkehely mérete és keménysége minden típusnál fix. Konfekcióméreteket gyárt minden márka. Csakhogy a felmérések, az üzleti cél meg az anatómia egy dolog, az élő, mozgolódó, fel-le liftező cseresznye meg egy másik. És hogy a kedves Cserkó mindenkinek minden ciklusban máshová/máshogy is liftezhet, az meg egy harmadik. Nincs két egyforma ciklus, (már hogy nincs két tökegyforma 28-35 napos hormonfutam, mindegyik kicsit más) így nincs két teljesen egyforma menzesz sem, csak közel hasonló. Az a legjobb tehát Neked, ha laikusok fél-korrekt tanácsai helyett inkább legelőször alapos önvizsgálattal saját magadat méred fel belülről, és ismered ki a menstruációdat, és a méhnyakad állását, és csak ezután kezdesz el szétnézni a kelyhek között. Nagyon könnyű lesz választani.

  1. Najó, de akkor mégis miért érdemes legelőször a hüvelyizmodat méricskélned? Miért kell ezt?

Az intimkehely -legyen az bármilyen típus - vér-gyűjtést végez szívás helyett. Szóval a szívó hatás helyett kell valamilyen erő, amivel az intimkehely rögzülhet a hüvelyben, lehetőleg úgy, hogy ne essen ki, ne roppanjon be intenzívebb mozgások közben sem. Ez az erő egy gyöngéd vákuum, ennek az erejét a vákuumtartó léglyukak szabályozzák. Azért, hogy ne legyen a vákuum túl erős, ezek a léglyukak biztosítanak valamennyi levegő-beáramlást, amikor kivételnél megmozgatod a kelyhedet, így az könnyebben tud távozni a hüvelyből.

Maga a vákuum viszont nagyon is szükséges, mert amíg a kehely odabent van, addig a levegőt kizárja, és a kelyhet a helyén tartja. Emiatt tudsz az intimkehellyel futni, úszni, tornázni, sőt akár a Wc-n nagydolgozni -anélkül is hogy a kehelyhez egyáltalán hozzá kellene nyúlnod.

A vákuum ellentart a hüvely szorításának, és a kehely súlyának is, akkor is, ha a kehely már megtelőben van. És viszont: A vákuumnak is ellentart a hüvely izomzata, ami egyesek szerint még akár erősítheti is a hüvelyizmot. Maga a hüvelyizom mindenkinél nagyon egyéni. Az izomtónus erőssége vagy gyengülése sok belső egészségügyi tényezőtől is függhet, úgyhogy ebbe most nem is megyek bele. A téma egyébként megosztó, de sok nő beszámolója szól arról, -és a saját személyes tapasztalatom sokéves kelyhezés után is az, - hogy egy egészséges hüvelynek az intimkehely használata meg sem kottyan. Hüvely egy nagyon izmos körörösen gyűrűs, hosszában széltében  gyorsan táguló, és gyorsan regenerálódó szerv is, és ezt már itt kiveséztük a múltkor. 

Azért fontos tudnod, hogy mennyire erős a te saját hüvelyed, mert a különböző kelyheknek különböző erősségű vákuumjuk van. A túl erős vákuumtól felcuppanhat a méhnyakra, a túl gyenge miatt pedig beroppanhat egy intimkehely. Egyes típusokon pl. nincsen lyuk, - ott nagy lehet a felcuppanás veszélye,- míg más kelyheken 2 vagy akár 4 lyuk is lehet. Én személy szerint megelégszem a klasszik 2 léglyukas megoldással, mert ezeknél a legkönnyebb megtisztítani a lyukakat.

A vákuum erőssége mellett ott van még a szilikon keménysége is, amelyet Shore-ban fejeznek ki. Itt sem mindegy, hogy a te hüvelyednek pl. milyen keménység jó, vagy még pontosabban: hogy milyen keménységnek jó a te hüvelyed. ;)

kehely_kemenyseg2.jpg

  • A szuperfeszes fitneszlédiknek átlagon felüli erőnléttel, nagyon fejlett popó és medenceizmokkal az 50 sőt a 60 shore-os szuperkemény kehely -lásd a legfelsőt a képen - ajánlott a legtöbb forrás szerint. Amit eddig látttam, shore-ban a 60 a max, de javítsatok ki, ha van új infó.

 

  • Ha alig mozogsz, de azért túl puhány sem vagy (még). Vagy ha pl. heti 2-3x egy-két órát rendszeresen mozogsz valamit, de azért a fenekeddel még nem tudnál megtörni egy mogyorót :o) akkor mondhatni a „normál” kategóriába esel. Lásd a középső kelyhet a képen. A szülés önmagában nem biztos, hogy befolyásolja az egészséges normális hüvely és medencefenéki izom erősségét, mert teljesen a genetikától függ az, hogy valaki pl. Katalin hercegné, vagy Mariah Carrey lesz-e szülés után, vagyishogy, kinél mennyire alakulnak vissza az állapotok a szülés előttire, vagy ahhoz közelire. Hacsak nem volt nehezen gyógyuló szakadás, vagy valamilyen drasztikus beavatkozás pl. teljes gátmetszés szülésnél, vagy valamilyen gubanc a felépülés alatt, ha minden az egészséges mederben folyik a szülés után, akkor elvileg vissza tudjuk nyerni az alakunkat, a formánkat, és az eredeti izomtónusunkat is. Nyilván a szülés után a hüvely átmérője már nem biztos, hogy mindenkinél tökéletesen visszaáll az eredetire, miközben a medence izomtónusa igen. Itt jön be az, hogy azonos keménységből nagyobb átmérőjű méretet is választhatsz a szülésed alapján is. Normál izomzathoz a 40 Shore-os kelyhek köre a legkiválóbb. Se nem túl kemények, se nem túl puhák, de azért biztonsággal kipattannak, és tapintásra kicsit masszívabb intimkelyhek ezek.

 

  • Ha pedig kimondottan lágyság-puhaság uralkodik odalent, akkor a 30 Shore-os, vagy attól lágyabb szoft kelyhek lesznek a jók. Ezek eléggé puhák, és a lágy hüvelyben fejletlen medencefenéknél rögzülnek jól. Lásd az alsó kehelyt a képen. De vigyázat! Normál vagy feszes kondival ezeket villámgyorsan be tudja roppantani a hüvelyed, pláne már egy lájtosabb mozgás közben is, és az nem lesz jó! Városi legenda, hogy „a puha kehely a jó”. „A tiniknek adjunk kicsit-puhát mert azt könnyebben fel tudják rakni!”. Nem így van. Normál vagy feszes hüvelynél nem tud kinyílni rendesen, így menten eláznak ők is vele. Sőt, zsenge koruknál fogva ők általában éppen feszesebbek hüvelyizomban.

 

  1. Hogyan mérd fel a hüvelyizmodat? Nőgyógyásszal is fel lehet méretni, de van már az erre speckó gépezet is. A legtöbb fórumon azt javasolják, hogy megnézheted házilag is, ha egyszerűen rászorítasz a tiszta ujja(i)dra.

Ki tudod tartani az ujjaddal is érezhető erős szorítást ameddig csak akarod?

  • Mondjuk fél, vagy 1 percig, vagy még tovább is? - - Szuper, akkor szuper erős vagy!
  • Ha legalább már 15- 30 másodpercig sikerül, akkor normálisan erős vagy.
  • Ha pedig alig-alig sikerül, (éppen csak pár másodpercig tudsz az ujjadra rászorítani) vagy pedig egyáltalán nem, nos akkor ott sajnos Barátnőd az Izomrenyheség. Ekkor az átmérőben kisebb vagy keményebb kelyhek esélyesen ki fognak csúszni, és nem fognak tudni jól rögzülni. Ilyenkor kell a puhább-szélesebb átmérőjű intimkehely.

Huh, jó hosszúra sikerültem ma. Azt hittem még bele fog férni a méhszáj és méhnyak téma is, de nem, azzal együtt már egy kész regény lenne ez a mai poszt. Ők majd egy következő cikkben jönnek. Emésztgessétek csak addig ezt a 3 velős pontot, és ismerkedjetek egy kicsit magatokkal, -belülről!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr5814895362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2019.06.27. 11:30:56

Nagyon hasznosnak tartom a leírást, de kicsit hiányolom az intimkehely tisztításáról az információkat. Pl. sokan gondolhatják, hogy lehet mosogatógépben tisztítani, vagy elég kicsit leöblíteni használat után, esetleg kicsi ciff rá és kész, ilyesmi.

kisa 2019.06.27. 11:32:58

Azért a német cimkén kicsit több van, mint szülés/testmagasság. Figyelembe veszi a testalkatot is, nevezetesen sovány, átlagos, erős.

2019.06.27. 11:33:20

Mi a gecc az az intimkehely???

Intim Piri 2019.06.27. 11:40:05

@Borzasztó Károly: Erről a témáról rengeteget lehet írni/beszélni, dehát nem lehet mindent egyszerre. Kövess, és lassan egyre több intimkehely- műhelytitokra kerítek majd sort, remélem :)

Intim Piri 2019.06.27. 11:41:04

@Eugene Horse: Nézz szét itt a blogomon, és megtudod! ;)

Intim Piri 2019.06.27. 11:49:01

@kisa: köszi! <3 A problémám az hogy ezek magyarul kifejtve sehol nem voltak rajta.

kisa 2019.06.27. 12:01:02

Szívesen. Amúgy teljesen jól összefoglaltad a lényeget. :-)

rozsomák 2019.08.20. 10:54:48

@Eugene Horse:
Bizonyos nőknek mindenfélére szükségük van - ne kérdezd meg, hogy miért - ez van. fogadd el.. ennyi...

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) hüvelygomba (2) huvelygomba (1) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitől késhet a menzesz (1) mitol keshet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetét (3) mosibetet (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása