Miért késik a menstruáció?
9+1 ok, és igen a Covidról is szó lesz!

menstruáció késés okairól általában keveset filózunk, de amikor leghűségesebb barátnőnk a mi kis "Pirink" :) a várt napon éppen nem kopogtat, akkor lázasan latolgatjuk miért késik, számolgatjuk, még mennyit késhet a menzesz. 

Hajlamosak vagyunk rögtön terhességtől parázni. Pedig távolról sem csak ez az egy oka lehet annak, ha késik a menzesz.

mitol_keshet_a_menzesz.png

A menstruáció késés okai

Lássuk a 9+1 leggyakoribb okot, miért nem jön meg időben

  1. A stressz

A női test zseniálisan van felépítve, mintha csak maga is önállóan “gondolkodni” tudna. A stressz hormonok felszabadulásával vészhelyzetet érzékel a szervezet, és úgy értelmezi, hogy az nem kedvez egy új élet biztonságos létrehozásának. Ekkor stresszes helyzetben a test a reprodukciós, vagyis a menstruációs ciklust egyszerűen kikapcsolhatja, és csak az egyén létfenntartására összpontosítja az energiákat. A  világháborúkat túlélő nőknél pl. hosszú hónapokra is leállt a menstruáció a haláltól való rettegés, és a szenvedések alatt.

Jó kérdés persze, hogy modern elkényelmesedett életünkben hány napot késhet a menzesz stressz esetén,  és ehhez mekkora mértékűnek kell lennie annak a stressznek. Ráadásul a menstruáció késés testi - lelki okai egyénenként is nagyon eltérőek lehetnek. Egyéni adottságtól függően a megterhelő edzések,és a fizikális túlhajszoltság is jelentkezhetnek stresszként, ami megzavarhatja a menstruációs ciklust.

  1. Helytelen fogyókúra rossz táplálkozás

“Az vagy amit megeszel”  - tartja a mondás, és valóban: az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, nemcsak az aktuális energiaszintünket határozza meg, de kihat a testsúlyunkra, és a hormonszintjeinkre is. 

A menstruációs ciklus minden egyes napja alatt pedig egy kész hormonháború zajlik a testünkben. Amikor pl. valaki tartós koplalással akar gyorsan több kilót lefogyni, az a legszörnyűbb merényletet követi el a saját teste ellen. 

A  tartós éhezés kevés kalória bevitellel lehet hogy rövid távon látványos eredményt hoz. De nemcsak leépíti az izmot, hanem  jó eséllyel hosszú távon falási rohamok is beindulhatnak, amikkel az illető többet fog vissza hízni magára, mint ahonnan elindult. 

A keményen koplaló versenyzőknél pedig a  peteérés is leállhat a koplalás miatti stressz reakció hatására, és a menstruáció elmaradása így akár hónapokig is garantált. A táplálkozási zavarokban szenvedőknél a menstruáció késése már komoly jel arra, hogy a szervezet élettani folyamatai is károsodtak.

  1. Túl alacsony vagy túl magas testsúly

A menstruáció túlsúly esetében is késhet. A nagy mennyiségű zsírszövet endokrin azaz hormontermelő szervként működhet az elhízott nőkben, ami, kihatással van a női nemi hormonok működésére is. Tehát nemcsak a nagyon alacsony testsúly lehet oka annak, ha késik a menzesz, elhízás esetén is gyakran előfordul vérzészavar.

  1. Betegségek, fertőzések

A fertőzéseknek és akut betegségeknek is lehet olyan hatása, hogy a szervezet eltolja  a peteérést, és/vagy a tüszőrepedést. Ilyenkor, ha eltolódik ezek időpontja, természetesen ezeket a menstruációs vérzés is később követi. 

Sok múlik persze mindenkinél az egyéni érzékenységen, de magán a betegségen is. Jó hír, hogy ilyen cikluszavart általában olyan súlyosabb betegségek okozhatnak,mint pl. a cukorbetegség, a tuberkulózis, vagy bizonyos májproblémák. 

Ezekre az alattomos nyavajákra sajnos nem mindig derül fény azonnal , ezért ha a menzesz késik, vagy akár hoszabban kimarad, érdemes célzottan is kivizsgáltatni ezeket. 

mitol_keshet_a_menzesz_2.png

  1. Gyógyszerek, fogamzásgátlók

Jó néhány gyógyszernek lehet hatása a menstruációra a hormonrendszeren keresztül. A fogamzásgátló tablettákról pl. kevesen tudják, hogy amellet,  hogy rengeteg előre kiszámíthatatlan mellékhatást (pl. libidócsökkenést, hányást, hajhullást, vérrögképződést, agyvérzést, tüdőembóliát, stb)  okozhatnak, a felnőtt női hormon működést egy 10 éves kislány szintjére nyomják vissza. 

Magyarul 0-ra kapcsolják a normál egészséges női hormonműködést, és így a menstruációs vérzés el is maradhat vagy minimálisra csökkenhet. Hurrá, kisimul az arcbőr, nincsenek pattanások, eltűnnek a görcsök és a tűzokádó PMS sárkány… 

Persze van az a helyzet,- pl. endometriózis esetén - amikor ez lehet a ”legjobb” megoldás, csak éppen azt az árat fizetjük meg érte, hogy lemondunk az egészséges normál ütemű  női ciklus hosszú távú hormonális védő hatásáról. Ez akár évek vagy évtizedek múlva a menopauza idején is védhet bennünket pl.a csontritkulással és még néhány betegséggel szemben. 

  1. Napirend drasztikus változásai (pl. műszakváltás)

Van egy bizonyos belső biológiai óránk, amely szigorú menetrendet diktál a mindennapjainkban, és ha ez hirtelen megváltozik, az bizony megzavarhatja a hormonszintek változását a havi ciklusunkban is. Olyasmi ez, mint az alvás ciklusunk: Amint nem tudunk jól aludni valami miatt, vagy hajnalban órákig nem tudunk visszaaludni, lőttek a másnapi energikus jókedvünknek. 

Ha olyan munkakörbe csöppentünk, ahol az éjjeli és nappali műszakok sűrűn váltogatják egymást, a drasztikusan megváltozott napirend miatt bizony késhet a menstruáció is.

mitol_keshet_a_menzesz_3.png

  1. Korszakváltás

Tinikorban, amikor megjön az első menzesz, ezt követően még legalább 5-6 évbe is beletelik, mire a vérzés rendesen “beáll”, azaz a szervezet hozzászokik a hormonképzés menetrendjéhez. Akkor is így van ez, ha egyébként a menzesz rendszeres a fiatal lányoknál. Az első menstruáció, és az első menstruációs eszközök nagy izgalommal töltik el a kislányokat, ezért nem árt már rögtön olyan környezettudatos termékeket és gyakorlatokat mutatni nekik, mint pl. a mostmár szettben is kapható így ár-takarékos  mosható tisztasági betétek és mosható betétek.

Az első menzesz megjöhet 11-12, de egyeseknél akár 15-16 éves korban is. Tehát a  menzesz késés miatt egy lánynak sem kell fognia a fejét még akár 21 -22 éves korban sem, ha éppen még az 5-6 éves periódus végét tapossa, és persze ha a menstruáció késés többi okát ki lehet zárni. 

Ugyanígy mindenkire egyénileg jellemző a változókorral járó menzesz késések kimaradások kezdete is. Igaz, ekkor a folyamat  sokkal hosszabb és akár 10-15 évig is eltarthat. 

A kezdeti szakasz a  premenopauza átlagosan 45-48 éves kor körül kezdődik a nők körében, de egyéni genetika alapján kezdődhet ettől akár már jóval korábban vagy később is. A lényeg, hogy ekkor a menstruáció addigi rendszeres menetrendje szép lassan elkezd megborulni. Pl. az addig 28 napos ciklus 24-26 napos, vagy még rövidebb lesz, és arra is van esély, hogy épp ellenkezőleg, egy-egy menzesz kimarad, és 50-60 nap is eltelik vérzés jelentkezése nélkül. 

Sok nő panaszkodik arra is, hogy a korábban 4-5 napos menstruáció ekkor akár 6-7 napig is elhúzódik. Tehát aki közeledik hozzá, vagy már esetleg a “B”oldalon szürcsöli a koktélját, az készüljön fel rá, hogy pusztán a kor vagy a genetikai lottó is okozhatják a menzesz késését.

  1. Terhesség

A legnagyobb közhely, hogy ha nem jött meg, akkor biztos terhes az ember. A fentiekből viszont már láthatjuk, mennyire eltörpül ez az ok a többi lehetőség mellett. Pláne, hogy manapság már egyenesen futóbolond az, aki úgy szexel, hogy közben sehogyan sem védekezik, nem szed fogamzásgátlót, és gyereket sem akar. 

Nyilván, ha netán megszaladt volna az alkoholfogyasztás egy holdvilágos balzsamos éjszakán, akkor még mindig fennáll ez az eshetőség is. 

  1. Az ovuláció zavarai

Az ovuláció a női ciklusban a tüszőrepedést jelenti, azaz azt a pillanatot, amikor a petefészek tüszője megreped, és a megérett petesejt kilökődik belőle az “űrbe”.  

Jó esetben a kis pete rögtön a petevezeték csillói fel veszi az irányt. Ezt a pillanatot egyébként a nagyon érzékenyek egy pici tűszúrásként is szokták érzékelni. Nos, ha az ovulációval valamilyen gond van, akkor ez a menstruáció késését, kimaradását, a ciklus felborulását, a vérzés megváltozását mind okozhatja. Ilyen ovulációt érintő betegségek például a PCOS vagy a korai petefészek-kimerülés is.

9+1: a Covid járvány és a COVID19 elleni vakcinák mellékhatása

Az eddigi köztudott okok után jöjjön bónuszként egy friss hír: Az Egyesült Államokban 2020 márciusától 2021 áprilisáig az Ovia Health termékenységi mobilalkalmazásának felhasználóit vonták be egy felmérésbe, melynek során a koronavírus világjárványnak a menstruációra gyakorolt hatásait vizsgálták. 

A 12.302 válaszadó közül minden harmadik (36%) észlelt változásokat a ciklusban vagy a tünetekben. 

  • 87%-uk számolt be arról, hogy megváltozott a ciklus hossza, 
  • 29%-uknak erősebbek voltak a menstruációs tünetei (derékfájás, görcsök vagy megváltozott folyás) és 
  • 27%-uk mondta, hogy a menstruációs vérzés erősebb volt a szokásosnál. 

Az eredmények összhangban vannak, az epizodikus stressz menstruációra gyakorolt hatását vizsgáló más tanulmányok megállapításaival. 

A kutatók szerint a világjárvány „az egyik legstresszesebb, kollektíven átélt katasztrófa, amellyel a modern társadalom valaha is találkozott”. A világháborúk borzalmaihoz képest azért mégis eléggé light-os  COVID járvány alatt is tehát a cikkünk első pontjában taglalt alattomos stressz a felelős  tehát a menstruáció változásaiért is.  

Sajnos a koronavírus ellen gyorsított eljárásban piacra dobott vaccinákkal kapcsolatban is hasonló vészharangokat kongattak. Egyes nők arról számoltak be, hogy a  menstruációs ciklusuk az oltást követően megváltozott. Ez a hivatkozott cikk szerint  feltehetően a testnek az oltásra adott  immunválaszából eredő reakció következménye, és -a tudomány jelenlegi állása szerint legalábbis -nem jelent közvetlen kapcsolatot a beadott vakcina és a menstruáció változásai között. 

A legtöbb nőnél az oltás után 1 hónappal újraindult a normális ciklus. Bár a felmérésnek jelentős korlátja volt, hogy a menstruációs ciklus változásai önbevalláson alapultak és nem a rendszertelen menstruáció megfelelő diagnosztikai kritériumain, a felmérés eredményei rávilágítottak arra, hogy több kutatásra van szükség a világjárványnak a menstruációra és a vakcináknak a menstruációra gyakorolt hatásáról. 

Egy 2021. október 21-i forrás szerint az amerikai National Institutes of Health augusztusban 1,6 millió dollárt fel is ajánlott ezen összefüggések feltárására. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. 

Jól látszik, hogy a kérdés, miszerint “mitől késhet a menzesz?” nem válaszolható meg egyetlen mondattal. Ha tudtok valami újat a témában,  osszátok meg kommentben! 

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr2417247922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) huvelygomba (1) hüvelygomba (2) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruacio (9) menstruáció (22) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitol keshet a menzesz (1) mitől késhet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetét (3) mosibetet (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása