Szabad vérzés, szabad madár...
A free bleeding hívei sokkolják a világot, de vajon mi értelme ennek?

Egyik nap épp a közeli szupermarketből mentem hazafelé, egyik kezemben táska, másikban esernyő, mikor megláttam Nórát, ahogy lelkesen integetett. Gondoltam, csak odaköszönök neki, aztán rohanok is tovább… Csacsogásunk közepette egy olyan témát hozott fel, ami sokaknál kiveri a biztosítékot. Bevallom, nálam is.

Nóra (28): „Piri! Képzeld, ma reggel az Instán láttam egy női jógaoktatóról egy fotót. Fehér ruhában volt, és vérfoltos nadrágban spárgázott. Szerinted ez normális? Minek mutogatja a menzeszét? És a hétköznapokon is így tolja vajon? Biztos nagyon örül neki a családja, vagy a tömegközlekedési eszközökön a többi utas…”

Elmeséltem Nórának, -és most nektek is, -amit erről a nagyon-nagyon furcsa és sokkoló jelenségről tudok.

A free bleeding, avagy szabad menstruáció egy pár éves mozgalom. A Harvardon végzett Kiran Gandhinak épp a londoni maraton előtt jött meg a menzesze. Lefutotta a távot, viszont nem használt sem betétet, sem tampont, hanem büszkén felvállalta a lábán lecsorgó vérzését. Vérfoltos nadrággal futott be a célba... Ez azért elég erős, ugye?

07_free_belledinghez_pixa_girl-2940655_1920.jpg

A hippohonderek most persze felszisszennének, hogy ezt hogy meri bárki megtenni, hisz a csorgó vér remek terep a bacilusoknak. Részben nyilván igazuk van. A menstruációs vérzéssel viszont az a helyzet, hogy valójában kevésbé fertőzésveszélyes, mint azt elsőre gondolnánk. Ezért tudnak ezek a lányok free bleedingelni, és ezért nem lesz semmi bajuk. A természet jól kitalálta, hogy savas hüvelyi nyákot és számos jótékony baktérium törzset telepített a hüvelybe a rossz bacik kinyírására. Ez az „önvédelmi haderő” megakadályozza, hogy a menstruációs vérzésben meg lehessen fertőződni. Gondolj csak bele: Ha elvágod a kezed, rohansz a Betadinért, ugye? De vajon kenegeted-e magad fertőtlenítő szerrel a mensid napjai alatt is? Nem? Hát persze, mert nem is kell! Vagy pl. egy kiadós szex után sem lesz semmi bajunk,- már persze egészséges felek esetén - pedig a szex aztán minden, csak nem steril… És apropó menzesz: nem lesz az égvilágon semmi bajod a steril minősítéssel egyébként egyáltalán nem rendelkező tamponok és betétek használatától sem, mivel a hüvely egyszerűen nem steril hely. Elég, ha csak megfelelően és kellően tiszta az, ami oda bekerül.

Szóval ezért szajkózom én az intimkehely kapcsán is mindig azt, hogy az egészséges hüvelybe jól működő immunrendszernél bőven elég, ha szappanos meleg vizes elöblítéssel kellően tisztára mossuk a kelyhet. Fölösleges emiatt az intimkelyhet túlzottan sokszor sterilizálni. Persze lehet, de nem kell.

Na de most térjünk vissza a Free Bleedingre. Hogy mi ez az egész magamutogatás?! Nos, a hölgy arra kívánta felhívni a figyelmet a vérző fenekével, hogy sok olyan nő él a világban, akik a nagy szegénység miatt nem jutnak hozzá tamponhoz vagy betéthez, illetve arra is, hogy a nőknek fájdalmaik ellenére is úgy kell tenniük és helytállniuk, mintha a menstruáció egész egyszerűen nem létezne. Hogy a világon sehol nem kapunk „menstruációs-szabit”, az hagyján, de valóban nincsenek ránk tekintettel a férfi-központú világban ezeken a nehezebb napokon. Sőt, a nőkre előszeretettel sütik rá gúnyosan hogy PMS-es liba még akkor is, amikor épp nem is aktuális a dolog. Ez márpedig a nőknek igenis fáj. … Kirannak pedig követői is akadnak. A fentieken túl vannak, akik környezettudatossági okokból mellőzik a tampon és a betét használatát.

Nos, ami engem illet: Ok, értem én, hogy ez fontos téma, nekem is szívügyem a menzesz. De azt nem hiszem, hogy ilyen sokkoló módon kéne felhívni a gondokra a figyelmet, mivel a vér szabad csurgatása és ennek látványa publikus helyeken elsőre simán több emberből válthat ki nemtetszést, mint szimpátiát. Ráadásul a megértés is több-lépcsős: A fríblídingelő ugyanis nem írja ki a homlokára, hogy „Héj emberek, én most demonstrálok!”…

Ha igaz, hogy a női nem jóízlésű részének fontos a tisztaság, ápoltság, és az, hogy nőként kívánatos legyen a férfiak számára, akkor ez az egész csak néhány cirkuszoló exhibícionistának a mutatványa. Nem ettől lesz kevesebb műanyagszemét a Földön, és nem ettől lesz felszámolva a menstruációs szegénység sem.

Szóval, részemről a free bleedinget meghagyom annak a néhány aktivistának, akiket őrületbe kerget az adrenalinhiányuk. Én inkább azon vagyok, hogy mi nők, minél kényelmesebben, és minél jobb élményként éljük meg a saját menzeszünket, és segítsünk másokat a folyamat elfogadásában. Persze, a környezettudatosság nekem is fontos. Hisz ha egy átlag menzesz alatt valaki csak 20 darab tampont használ el, és dobja ki laza csuklómozdulattal a kukába, az 30 évnyi menstruálás alatt összesen 7200 db eldobott tampon, ami nem lebomló műszál-szemétként terheli a bolygót… És ez még csak egyetlen egy nő…

Mit próbálj akkor, ha nem akarsz ennyi szemetet termelni a menstruációd alatt? Az orvosi szilikon Aqua-Tampon intimkelyhet a tampon helyett! Nemcsak az egyik legkedvezőbb árban kapható intimkehely a drogériában, hanem a leghosszabb kelyhek egyike is, ami nem csúszik fel. Ha pedig túl hosszú lenne Neked, szinte méretre szabható.: A szárát teljesen levághatod, vagy ki is fordíthatod, hogy rövidebb legyen. Az intimkelyhet egyszer kell megvenni,szappannal vízzel egy kémosás alatt kiöblíted, és már használhatod is újra. Nem szaporodnak a bacik a felületén jól, ezért 10-12 órági is benn lehet szagok és foszlás nélkül. Bár elsőre nem gondolnád, valójában az egyik legtisztább eszköz a menstruációhoz, és egyáltalán nem termel hulladékot. Nézd meg, mit mondanak róla, akik már használják!

A másik fontos lehetőség a betéteseknek a környezettudatosságra. Kattints a linkre, és nézd meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr8415173260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) hüvelygomba (2) huvelygomba (1) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitol keshet a menzesz (1) mitől késhet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetét (3) mosibetet (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása