Belülről 3D ben II a méhnyak a méhszáj
titkok egy belső térből

Egyre népszerűbbek az önismereti könyvek, kurzusok, workshopok. Mindenki tudni akarja, hogy milyen is ő valójában, jobban tudni akarjuk az érzéseinket, személyiségünket, reakcióink miértjeit. Tudni akarjuk milyenek is vagyunk valójában.

De vajon a testünkkel is foglalkozunk ennyit? Ismerjük kívülről, de tisztában vagyunk vele, hogy milyen is belülről? A "tesióra" a konditeremben kimerül? ... Gyanítom hogy a legtöbb embernél igen.  Pedig milyen jó is volna, ha egyáltalán megtanulnánk észrevenni azt, hogyha valamilyen változás megy végbe a testünkön...  Egyáltalán tudjuk, hogy mit hol találunk? A menstruáció egyik főszereplőjéről a méhnyakról/méhszájról ezt a 3Ds videót találtam a Biointimo youtube csatornáján, ami eléggé lecsupaszítva megforgatja a szervet és bemutatja az anatómiai környékét is. Szerintem érdekes, nézzétek meg! 

Persze mindenki tanult biológiát az általános iskolában, de az már jó kérdés, hogy mi rémlik az egészből. 

Sosem árt egy kicsit átismételni, jobban megismerni, hogy milyen csodálatos is a női test. Soha nem gondolná senki, hogy amiből a menstruációs vér folyik, az valójában egy kisebb fánk pontosabban a fánk közepén lévő lyuk/ nyílás. Ezt bioszból nem tanították, pedig hát erről van szó.

Amikor elkezdtem egy kicsit nézelődni az interneten, nekigyűrkőztem, hogy információt gyűjtsek a nőiesség kis "fánkjáról", arra kellett rájönnöm, hogy ez valóban egy eléggé nehéz téma. Ugyanis a méhnyakkal méhszájjal kapcsolatos legtöbb interneten megjelenő írás leginkább arról szól, hogy terhesség alatt milyennek kell kinéznie, szülés előtt alatt hogyan és milyen mértékben tágulhat, szóval semmi általános leírás nemigen volt, csakis a várandósságot kísérő adatok. Vagy esetleg a különböző elváltozások, mint pl. a méhszájseb, de általánosságban ezeken kívül úgy szinte semmi. Az is lehet, hogy esetleg én nem kerestem jól, bár azért nekem a „Google a barátom”, szóval nagyon ritka az az eset, hogy nem találok meg valamit.

De akkor nézzük is, hogy mi is tulajdonképpen a méhszáj és hol is helyezkedik el.

A méhet a hüvellyel összekötő csatorna a méhnyak, ami a hüvely felső szakaszában félgömbszerűen betüremkedik felülről a hüvelybe. Ennek az alsó nyílása a méhszáj.

Fontos szerepe van, ugyanis ezen keresztül távozik a menstruáció alatt a vér, vagy éppen egy kisbaba. :) Őrületes tágulásra képes csodaszerv - de erről majd legközelebb - amely a hüvely végében könnyen ujjal is elérhető, és amelyet érdemes normál állapotban is kitapintani.

Hogy miért? Nos, hogy megismerkedj Önmagaddal olyan titkos régiókban is, amelyre sosem gondoltál volna korábban. Talán így elfogadóbbá válhatsz a saját nőiességeddel szemben. A spirituálisok szerint sok női betegség alapja a saját nőiesség  tudatalatti elfojtása, de  fakadhatnak abból is, ha „undi”-nak borzasztónak, elfogadhatatlannak találjuk ezeket a testrészeket. Pedig hát ezek is bennünk vannak, a életünk részei. Megérdemlik, hogy szeretettel és tisztelettel gondoljuk rájuk és hogy megismerjük őket.

Milyen a méhszáj alakja? Milyen a formája, hol helyezkedik el? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket a test-tudat fejlesztés érdekében érdemes feltenni magadnak. Pironkodás idegenkedés helyett töltsön el örömmel ha ezekre már tudsz válaszolni! Hiszen az azt jelenti, hogy nincsen benned többé tabu ezzel kapcsolatban.

Fontos ismernünk a testünket azért is, hogy mindig tisztában lehetünk azzal, hogy minden rendben van-e, megfelelően működik-e a szervezetünk.

Ez a videó nagy segítség lehet, hogy felelevenítsük biológia órai tanulmányainkat, sőt, kicsit jobban belássunk a kulisszák mögé.  

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr2113440815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) huvelygomba (1) hüvelygomba (2) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitol keshet a menzesz (1) mitől késhet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetet (3) mosibetét (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása