3 újabb dolog amit senki nem mond el neked az intimkehelyről #2
Találd meg az Igazit! Hogyan válassz intimkelyhet? #2

Most éppen tombol a nyár és a hőség, és talán most lehet igazán érezni a bőrünkön a láthatatlan menstruáció áldásait. Láthatatlan menstruáció alatt gondolok az intimkehellyel átvészelt pirosbetűs napokra. Arra, amikor bikiniben feszíthetsz betét nélkül, amikor bugyi nélkül alhatsz a 40 fokban (priceless), amikor nap közben pedig szinte el is felejtheted, hogy megvan, mert az orvosi szilikont nem kell félteni a baciktól. Ha megtelt, és tovább marad bent a kelleténél, 10-12 óráig sem gond. (Azalatt csak hazavetődsz egyszer kiöblíteni;)

A múltkori posztban azt ecseteltem, amit még senki nem mert mondani Neked: Hogy intimkehely vásárlás előtt hogyan mérd fel a  hüvelyizmodat.

 Most jöjjön újabb  3 legfontosabb dolog, amiről kevesen beszélnek, de amit érdemes először „odabent” magadnak megnézned, ha jót akarsz. A „jó” alatt a Neked való, Hozzád lehető legjobban illő intimkelyhet értem.:

best_cup_1.jpg

1. A méhnyakad formája, iránya.

Igen, direkt nem méhszájat írtam, mert a kettő mást jelent. A Neked való intimkehely a hüvelyed hosszán és a hüvelyizmod erősségén kívül elsősorban a méhnyakad irányától, formájától, behajlási szögétől is függhet a méhszájad menstruáció alatti magasságán kívül. Miért? Mert számos  beszámoló szerint létezhet:

  • teljesen lapos,
  • vagy egyenesen lefelé mutató csúcsos,
  • vagy a hüvelyfal felé behajló ferde méhnyak-nyúlvány is. (Az ilyen méhnyakhoz egyébként terveztek már kimondottan elferdített formájú intimkelyhet .)

Noha a legtöbb segítő csoportban csak a méhszáj magasságról beszélnek, a méhszáj valójában „csak” az a kis kerek vagy vízszintes nyílás a méhnyak csúcsán, amiből a menstruációs vér távozik. A méhszájad tehát csak egy nyílás, méhnyakad viszont több ennél: ő a méhed meghosszabbítása a hüvelyben, azaz maga a fel- le liftező cseri. (Vagyis alakra egy szárától megszabadított cseresznye-szem lefelé, vagy mini fánkocsa.)

De mit is jelent ez? Ezen a képen nagyon jól látszik a ciklus azaz a 28-35 napja alatt maga a liftezés mint folyamat.

 a_mehnyakvaltozasa_a_ciklus_alatt.jpg

Ebből látszik, hogy a ciklus elején, amikor az előző menstruáció már véget ért, és amikor a menstruáció újra kezdődik, a méhnyak lejjebb ereszkedik. Ekkor a méhnyak nyúlvány mélyebben nyúlik bele a hüvelybe, a méhszáj pedig emiatt értelemszerűen „lejjebb lóg”. Röviden: ekkor "kinyújtod a méhnyakadat". Emiatt a méhnyak körül és fölött lévő rész a hüvelyboltozat is megnyúlik, hosszabb lesz.

2. A hüvelyboltozatod hossza

Tehát amellett hogy a megméred a méhszájad aktuális magasságát a menstruációd idején, fontos körbetapiznod a méhnyak körül és fölötti részt is, hogy felmérd, mennyire van még ott hely. Ha a méhnyakad teljesen lapos, tehát ha kb. nincs, vagy alig van, vagy nagyon rövid a hüvelyboltozatod, akkor szerencséd van. Ekkor tényleg csak a méhszájad magasságát kell nézned a menstruáció alatt.

Ha viszont pl. közepes vagy magas méhszáj magasságnál a méhnyak körött és fölött hosszabb a hüvelyboltozatod, akár 1-2 centi vagy még attól is hosszabb, akkor nem tanácsos rövidebb vagy gömb alakú kelyhet venned, mert a vákuum felszippanthatja a rövidke peremet a hosszú hüvelyboltozatba, és alig, vagy csak nehezen fogod tudni levenni a kelyhet. (Ilyen gyors felindulásból vett, rosszul vásárolt kelyheknél születnek a „SOS Segítség, bennragadt! Nem bírom kivenni a kelyhemet, nem érem el, mit csináljak?” –kezdetű posztok) Ilyenkor jó a V alakú hosszú intimkehely, mert ennek a peremét ráhúzhatod a méhnyakra, mint egy sapkát, és ez fix rögzülést ad a méhnyak körül. Ekkor a méhnyak ugyan belelóg a kehelybe, és ez elvehet valamit az intimkehely kapacitásából, de főleg a gyengébb napokon ez fel sem fog tűnni. Nagyobb előny az, hogy ezzel a rögzüléssel a kehely, - ha jól van feltéve, és rendben kinyílt- nem fog szivárogni.

Ha erősebben vérzel, akkor esetleg gyakrabban fogod üríteni a kelyhet, de ha erre nem érsz rá, rakj be alá egy vékonyabb betétet. WC-zés után max. egy intim törlőkendővel felfrissülsz, és kész is vagy. Publik vagy fakkos WC-ben nem kell a kehelyhez hozzá sem nyúlni, ha nem muszáj. Még ha tele is van az intimkehely, egy betéttel megerősítve kibírja, amíg hazaérsz! Nem fogsz vérben tocsogni, mert az intimkehely, még ha meg is telt, a vérfolyam nagyját hosszú órákig  fixen megtartja. A betétre csak az a vér kerül le, ami lepöntyög a kehely mellett. Ez viszont jóval kevesebb lesz, mintha csak betéttel menstruálnál, szóval egy egész napos kehely benntlét alatt jóval kevesebb betétet kell cserélned, vagy nem is kell egyáltalán. Ez a vérzésed aznapi erősségétől függ.

3. A méhnyak magasságát, irányát, és a hüvelyboltozat hosszát a menstruáció ideje alatt mérd meg.

A fenti ábrán jól látszik, hogy miért.: Mert a méhnyak a ciklus 28-25 napja alatt is liftezik, de sokaknak még a menstruáció 5-7 napja alatt is. Igen, undi belegondolni, hogy vérzés alatt nyúlj magadba. DE! Vigasztaljon a tudat, hogy semmi bajod nem lesz, ha a legfőbb higiéniai elvárásokat betartod. Tehát

  • mosd meg alaposan a kezed, az ujjaid!
  • Ha van kéznél fertőtlenítő, vagy Betadin, az még jobb! Bár a jód pH-ja nem tudom mennyire savas, a hüvelyé az.
  • A hüvelybarát pH-jú fertőtlenítés a legjobb ilyenkor. Ha természetes módszerek híve vagy, nincs hüvelyi fertőzésed, és seb sem a kezeden, akkor szappanos kézmosás után mosd le a kezed pl. egy kis ecettel.
  • Ügyelj a körmök alatti tisztításra is!
  • Ne kend be a kezed semmilyen lotion-nal ami nem hüvelybarát. Legjobb, ha semmilyen ápolóval nem kened be, majd utána!
  • Ne töröld meg a kezed a fürdőszobai törölközővel, mert az már több nap után nem biztos, hogy olyan tiszta mint kéne. A hüvely ugyan nem steril hely, és savköpeny is védi a bacik ellen, pont emiatt az egészséges hüvelybe simán felmehet egy csak folyékony szappannal-vízzel megtisztított intimkehely is. A méhnyak mérésnél viszont az ujjaiddal hosszabban el fogsz időzni a hüvelyedben. Szóval ennél a direktebb nyomkodásnál tapizásnál a vérzés alatt azért fontos, a lehető legnagyobb tisztaság.

Hogy hogyan kell magát a méhnyak mérést elvégezni ujjal és vonalzóval, arról itt találsz egy részletes leírást videóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr4514895546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) hüvelygomba (2) huvelygomba (1) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruacio (9) menstruáció (22) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitől késhet a menzesz (1) mitol keshet a menzesz (1) moshatóbetét (2) moshatobetet (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetét (3) mosibetet (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása