Műanyag szeméthegyek ellen ezt keresd a drogériában!
Amikor a Földet lassan tényleg felzabálja a műanyag szemét, minden fronton egyre inkább minden-mentessé akarunk válni. A menstruáció viszont sajnos pont egy olyan műfaj, ahol a „műanyag-ontást” havi szinten kevésbé lehet elkerülni.Vagy mégis el lehet

Dorka (24) egy kedves ismerősöm a hastáncról, úgy egy jó hónapja hozta fel a témát. Ő pl. mindig is betétet használ a menzesze idején. Neki ez a kényelmes, nem szeret a hüvelyében turkálni, a tampont sem szereti. Hiába ajánlgattam neki korábban a menstruáció szent grálját, az intimkelyhet, nem is akar ezen változtatni. Ő tehát megrögzött intimbetétes volt/ van/ lesz. Ugyanakkor, amióta rémhírek terjednek arról, hogy az óceánokban már több a mikro-részecskére bomlott műanyag mint a plankton, elhihetjük, hogy a halakkal együtt már mi is műanyagot eszünk lassan.

Egyetlen nő élete során - értsd: 12-től 58-ig, azaz élete összes több száz menstruációja során - több mint 10 000 db betétet/tampont is kidobhat a szemétbe. A szeméttelepeken felhalmozódó műanyag és szintetikus szemét az esővel szép lassan belemosódik a talajvízbe, ahonnan a folyókban majd az óceánokban köt ki. Útja során a természeti erők milliomod mikro részecskéire szabdalják, és még vagy 150+ évig nem bomlik le, hanem... az élőlények gyomrában köt ki, ahonnan jó eséllyel kerül vissza hozzánk az éttermi tányérokon és az otthon fogyasztott csomagolt élelmiszerekben is. A folyamat megállíthatatlan....

szemettelep.jpg

Csak a műanyagszemét, és az egy használat után azonnal kidobandó cuccaink erőteljes csökkentésével érhetjük azt el, hogy ez a szörnyű és ránk is veszélyes környezetkárosító folyamat legalább ne súlyosbodjon évről évre egyre gyorsabban. Ehhez egyre több olyan emberre van szükség, aki kevesebb műanyag szeméttel járó terméket fogyaszt, és ehelyett az akár évekig többször használható tartós termékeket választja.

Dorka pl. a műanyagmentes július kihívásba is beszállt, és azóta is vászonszatyrokkal jár bevásárolni. Erre btw nekem is nagyon könnyű volt átszoknom. Minden reggel csak annyi a dolgom, hogy csekkolom: benne van- e a táskámban a kis vászon szatyrom? És este a pultnál pedig: „Nem, köszönöm, nem kérek műanyagzacskót!”

A menzesz viszont ettől keményebb dió, mert rengetegen vagyunk intimbetét használók. Dorka szerint is gond, hogy az, aki pl. a jó minőségű, speciálisan erős nedvszívó, ultravékony légáteresztő intimbetétekhez van hozzászokva, az ugyan mivel válthatja ki ugyanezt, vagy közel hasonlóan jó minőséget?

Ekkor jutott eszembe, hogy beszéljek Dorkának a legújabb felfedezésemről,a pop-art mintás Biointimo Poppy Pads 5 dbos bambusz és mikroszálas mosható betét szettről. Nemrég láttam a Rossmann drogéria polcain. Rögtön megörültem neki, hiszen ilyen kezdeményezést én legalábbis még soha nem láttam olyan gyártótól, aki eldobható betéteket gyárt. 

Ezzel tömegek előtt nyílt út a környezettudatos menstruációra egy olyan drogéria-láncban, amelynek az intim higiénia részlegét nyugodtan tekinthetjük ipari mennyiségű műanyaghulladék-termelőnek.

biointimo_poppy_pads_moshato_betet_szett_5_db_blogcikk.jpg

 

Azóta Dorka már meg is írta nekem, mit tapasztalt a Poppy Pads mosható betét kapcsán:

Dorka (24): „Szia Piri! A hetekben nem futottunk össze, ezért gondoltam, dobok rád egy mailt. ..... Tudod, a múltkor amikor ajánlottad a mosható intimbetéteket, akkor arra gondoltam, egy kicsit meredek dolog a véres betéteimet minden nap végén kiöblítgetni.  De aztán a kíváncsiság mégiscsak győzött... Szöget ütött a fejembe, hogy ezt egy sima szappanos kézmosás alatt is meg lehet ejteni, meg hogy mennyit spórolnék ezzel, és mellesleg nem termelnék szemetet sem, hiszen másnap már használhatom ugyanazt a betétet tisztán. 

Szóval, rákerestem a neten, utána pedig, mikor hétvégén bementem a Rossmannba, a női higiéniás cuccok felé sasszéztam. Megláttam a Biointimo Poppy Pads 5 db-os betét szett dobozt a polcon. Nagyon jól néz ki a csomagolás ezekkel a pop-art mintás vagány csajokkal. Bejön! Az árát előre megnéztem az interneten a hasonló kaliberű  menzeszre tervezett mosható betéteknek is, így nem ért meglepetés. Egy darab hasonló szövet intimbetét máshol is 1600-1900 Ft körül van, sokkal egyszerűbb kivitelben, vagy éppen dizájn nélkül is. Ezt típust kb ugyanilyen árban lehet kapni más webshopokban is, és arra még rájön a házhoz szállítás költsége is.

Ami nagyon tetszik, hogy ezek a betétek egy gyors hidegvizes szappanos kézmosás alatt foltmentesre öblíthetők. Meg is vettem az 5 db-os szettet, és azóta már tapasztalatból is mondhatom, hogy az öblítés tényleg gyorsan, egy kézmosás alatt megvan, meg sem kottyan. Imádom, hogy 5 darabos a szett, így a munkahelyi cseréhez mindig van elég pót betétem.

Ebből a tipusból normál-közepes vérzésnél elég 1-2 db csere betétet egy tokban vagy zacskóban magammal vinni, a használt betét pedig kis batyuba patentolva a tokban vagy zacsiban terjengő szagok nélkül diszkréten megvárja az otthoni kézmosás alatti hidegvizes szappanos öblítést. Ez a betét nagyon könnyen, félszárazra kicsavarható, így már pár óra után szinte teljesen meg is szárad, és használhatom újra. Ha szeretném, a fehérneműkkel együtt gépben is kimoshatom.

Hagyományos, egyszer használatos betétekből alap, hogy nagyon sok lenne 5 darabért a 9999 Ft. De a Biointimo Poppy Pads mosható betét szettet annyiszor újra használja az ember, ahányszor csak szeretné.

Kiszámoltam, hogy egy menzesz alatt én olyan 1600 Ft-ot költök intimbetétekre. Egy év alatt ez 19.200 Ft. Rögtön 2 doboz Poppy Pads ára megy el tehát 1 év alatt. És míg az egyszer használatos betétre minden évben ugyanennyit kell költenem, addig a Poppyt egyszer kell csak megvennem, és folyamatosan évekig használhatom. 

Nemcsak spórolok ezzel, de nem terhelem a környezetet sem a kidobált hasznát betétekkel. Vagy ha csak az eldobható mellett bevetem néha az erősebb napjaimon, már kevesebb egyszer használatost dobok el, és ezzel annak az árán is pénzt spórolok meg. Aztán, ahogy egyre jobban hozzászokom a mosható betét használatához, és egyre többször használom, úgy egyre jobban „visszahozza” az árát.

Azért volt bennem az elején némi para. Kényelmes lesz a mosható betét? Nem ázik át? Hogy cserélem majd az irodában? Nekem olyan átlagos erősségű a vérzésem. Ez a betét 5 órát az első napon is simán kibírt, utána még többet. Az irodai WC-ben pedig összehajtottam úgy, ahogy a csomagoláson mutatják:  összepatentoltam egy kis batyuba. Egy nájlonzacsiba jól becsavartam, így a táskámban nem volt semmi szaga. Mikor 3-4 órával később hazaértem, kiöblítettem. Hideg vízzel szappannal, teljesen foltmentes lett. Olyan az anyaga, hogy könnyen csavarható, hamar megszárad, másnap már újra használható ugyanaz a betét. Nagyon jó, hogy szettben kapható, mert ezzel az 5 betéttel végig is toltam a menzeszem.

Nem is kell belőle több, hiszen egy normál közepes vérzésnél mindig elég ha van az embernél 1-2 max 3 db  ami forog, a maradék beugrónak megvár otthon a fehérneműk között.  Köszi Piri, még egyszer a tippet! Üdv, Dorka”

Örülök, hogy Dorkának is ennyire bejött az 5 dbos Biointimo Poppy Pads bambusz és mikroszálas PUL mosható betét szett. Ha Te is a zerowaste bűvöletében élsz, normál-közepes vérzéshez a Biointimo Poppy Pads mosható betét nagyon kényelmes lehetőség, hogy ezentúl a menstruációddal is kevesebb szemetet termelj, és pénzt takaríts meg hosszú távon.

A Rossmann polcról azonnal leveheted, és ezzel megspórolod a házhozszállítási költséget is.

Ha mégis online rendelnél, akkor jó hír, hogy a Rossmann Magyarország webshopjában 12 000 Ft összrendelés esetén a házhozszállítás ingyenes. Így alig kell a Poppy Pads mellé venned még pár dolgot, hogy a mosható betét szettet ingyen otthonodba kivigye a futár.

Ha a Rossmann polcról veszed meg, igénybe veheted a Rossmann hűségkártyán a kuponokkal járó -10%os végösszegi kedvezményt is.

Más véleményeket itt olvashatsz még róla, valamit itt és itt is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr3015137466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naty77 2019.10.17. 10:55:31

Köszi! Eddig is a biointimo márkát használtam, ezt is kipróbálom! Bár most rendeltem a mosható bugyikat az új magyar cégtől, abban is bízok nagyon!

2019.10.17. 10:55:50

Arra is kíváncsi lennék, hogy aki iszonyatosan környezettudatos, az veszi-e a fáradtságot, hogy hagyományos vászonpelenkát használjon az eldobható helyett. Feltéve persze, hogy azért annyira nem "környezettudatos", hogy egyáltalán ne szüljön gyereket.

akati1984 2019.10.17. 10:56:39

Mohat is lehet hasznalni es meg a kornyezetet sem szennyezi. Hajra!

aadriennn 2019.10.18. 10:18:03

@A KFC logóján Vágó István van:
Igen, veszi :) És egyébként nem is akkora "fáradtság" a mosipelus, mint azt gondolnák az emberek. Csak sok hely kell teregetésre :)

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) huvelygomba (1) hüvelygomba (2) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) Melody cikke (1) melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitol keshet a menzesz (1) mitől késhet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetet (3) mosibetét (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása