A kukorica-csutkától a Zewa-Softisig 1.
Minden, amit a WC-zésről sosem mertél megkérdezni!

Örülök, hogy a 21. században élek, és a tudomány jelen állása szerint kulturáltan tudok tisztálkodni és elvégezni a szükségleteimet. Mindenhol találok normális WC-t utazás közben Sőt! Vár egy saját toilett otthon is! Ha hazaértem a lakásba ahol élek, le tudok zuhanyozni, vagy kádfürdőt vehetek, és nagyjából mindenhol moshatok fogat, ha van nálam fogkefe és fogkrém, hiszen a csapból folyik a víz. Ezernyi szépségápolási cikk segít, hogy ne legyen izzadtságszagom, hiszen a parfümökön, a nedves törlőkendőn és a dezodorokon át bármiből választhatok a drogériákban. Mindig van elegendő mennyiségű (meleg) víz, feltalálták a sampont, a tusfürdőt, úgyhogy hálát adhatunk a tudósoknak, feltalálóknak, kémikusoknak hogy mindezekre lehetőségünk van. Tényleg örüljünk ennek, mert kiváltságosak vagyunk! Régen a fürdővíz volt kiváltság, a WC-papír pedig gondolatban sem létezett. Az emberek egy évben csak egyszer fürödtek, és azzal törölték a feneküket, ami éppen a kezük ügyébe került.

hqdefault.jpg

(kép forrása: Jöttünk, láttunk visszamennénk c. film)

Jöjjön egy kis  higiénia történet, a kézmosás, a WC-k, és a WC-papír története, amiben rengeteg érdekes tényt osztunk meg veled. Nem is gondolnád, hogy ami most pl egy intimkehely használatnál alapvető, (mint pl. wc papír, víz-öblítés, csapvíz) az bizony régebben nagyon is hiánycikk volt. Felkészültél?

Tegyük tisztába: ki volt Hügeia és miért róla nevezték el az a higiéniát?

hugieinia2.jpg

A görög higiénia szó Aszklépiosz a görög-római mitológia orvos istenének a lányáról, Hygieia-ról, az egészség őrzőjéről kapta a nevét. Aszklépiosznak négy gyermeke volt, akik szintén az orvoslásban értek el nagy eredményeket. Makháón a sebészet mestere, Podaleiriosz a belső bajok ismerője, Panakeia a gyógyszerkészítés értője és Hygieia a közegészségügy patrónája volt. Hügieia (ahogy a görögök hívták) tisztelete az i. e. 7. században kezdődött, de önálló kultusza csak azután terjedt el, hogy a delphoi jósda elismerte jelentőségét. Nevét Ariphrón lantos költő foglalta himnuszba az i. e. 4. században, ekkor volt először írásos nyoma az istennőnek, akit az ókori művészet szép fiatal lányként ábrázol, aki a teste köré tekeredő kígyót itat csészéből. A kígyó a megújuló életerő szimbóluma; a csészéből ivó kígyó a gyógyszerészet emblémája. (forrás: Wikipedia).

Jöjjön egy-két további érdekesség Hügieiáról:

Tudtad, hogy Hamburg városában egy díszkúttal is megemlékeztek Hügieiáról?

hugieinia.jpg

Ismerős a következő kép? Bizony, bizony a híres Gustav Klimtet is megihlette Hügieia

  • Hügieiát nem csak az ókori Görögországban ismerték. A római birodalomban is volt egy megfelelője, csak ott Salusnak hívták.
  • Az istennő szent állata, akárcsak apjának jelképe a kígyó volt.
  • Évente március 30-án Hügieia tiszteletére ünnepségeket tartottak.
  • Hügieia neve után nevezték el az egészségügyi tisztaságot higiénének.

Bár a régi korokat hirtelen mindig „koszosabbnak” gondoljuk, mint a magunkét, a higiénia illetve az erre való igény nem volt ismeretlen már az időszámításunk előtt sem.

A római fürdők, és a hetente tisztálkodó vikingek

Az első nyilvános fürdők Rómában a második pun háború után jelentek meg. Használatukért kezdetben fizetni kellett. Marcus Vipsanius Agrippa a végrendeletében a római népnek adományozta fürdőjét, s meghagyta, hogy azt ingyen használhatják. Ezt követően terjedt el a római császárok körében az ingyenesen használható thermák (azaz fürdők) építésének divatja. 334-ben Rómában 11 fürdő működött, de az 1300-as évek Párizsában harminckettő, ugyanebben az időszakban Londonban tizennyolc, az 1400-as évekbeli Krakkóban tizenkét közfürdő működött. Majdnem minden nagyvárosban megtalálható volt valamilyen nyilvános fürdő, illetve nyújtottak ilyen jellegű szolgáltatást fogadók, de még monostorok is.

A történelmi kutatás szerint a sokat háborúzó, és terjeszkedő vikingek például heti rendszerességgel fürödtek, de a kontinens békésebb életmódot folytató lakóinak is megvolt a lehetősége a rendszeres tisztálkodásra, hála a szép számmal megtalálható nyilvános fürdőházaknak. A tisztálkodás mellett a szórakozás egyik központja is a fürdők voltak. Ide jártak a férfiak és a nők beszélgetni, pletykálni, és találkozni az ismerőseikkel.

(források:  Wikipedia és Rizsporos történelem).

A nyilvános fürdők egészen 1500-as évekig működtek, de az Amerika felfedezése után terjedő különféle nemi betegségek terjedésétől való félelem miatt bezáratták őket. A 16. századi emberek ragaszkodtak az akkori vallásos tilalomhoz, mely szerint a fürdés pogány szokás és lustaságból, kényelmességből elkerülik a vizet. Persze, akinek igénye volt az tudott fürdeni, de erre akkoriban nem sokaknak volt ingere.

zsak_fos2.jpg

(kép forrása: Jöttünk, láttunk visszamennénk c. film)

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr7613603023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban olyan posztokat fogok közzétenni különböző lányokról, hölgyekről, akik jó ismerőseim, és akik az intim tapasztalataikat velem meg merték osztani. Természetesen nem az igazi nevükön szerepelnek majd ők, de a koruk és a sztori az bizony megtörtént eseményeken alapul, amiből esetleg sokan tanulhatnak. A téma a női titok, és minden ami vörös és forró, és minden, ami ehhez kapcsolódhat: Pl.:a női test dolgai, azaz a menstruáció, a babatervezés (nehézségei), testi változások, hormonproblémák, kamasz-parák, fogamzásgátlás, szex női szemmel, STDk, tapasztalatok menstruációs termékekről, eszközökről, higiénia -téma, menstruációs kultúrhiedelmek, változások a korral, stb stb..... Hogy ez hogy jött? Minden napra esik egy vagy több menstruáló nő! De akkor mért nem beszélünk róla gyakrabban? Sokan nyűgnek vagy tabunak érzik, vagy éppen a hátuk közepére kívánják ezt a dolgot, és közben csendben szenvednek. Max. magukban szidják a Mikulást, a kérdéseiket pedig megtartják maguknak, vagy legfeljebb a sokszor mufurc pasi-nőgyógyásznak. A menstruáció és társairól beszélni még mindig “ciki”, és kimondott sztori-fórumot sem láttam még erre eddig, pedig ha jól belegondolok, a világot lényegében a történetek és a menstruáció tartja fenn! Az egészséges női ciklus a termékenységünk jele, vagyis tőle vagyunk mi nők izzig- vérig ;) nők. A ciklusunk miatt válhatunk nőből anyává, azaz belőle kifolyólag foganhat meg a gyermekünk is. Ezek nagyon fontos dolgok, de mivel el vannak tussolva, szőnyeg alá van söpörve a velük kapcsolatos nem kevés probléma is. Legalábbis nyilvánosan elmélkedni kevesen mernek róla. Itt tehát álnévvel vagy név nélkül minél több igazi nő minél több igazi tapasztalata kerül terítékre, a szaftos -vörös részletekkel, mindenki okulására, vagy legalább csak azért, hogy „hangosan” elgondolkozhassak rajtuk, hátha valakiknek érdekesek lesznek a konklúzióim. Ha pedig felvetettem valaki(k)ben még további gondolatokat is, akkor már egyenesen boldog is leszek! :) Kövessetek itt és a facebookon is. Ha van hozzáfűzni valótok az írásaimhoz, és ha mertek is megszólalni, beszélgessünk! Nagyon kíváncsi vagyok a visszajelzéseitekre! Kommentben jöhet minden ami hozzáfűzés a témához, vagy kritikusan építő hozzászólás. Aki trollkodik, azt kivágom, és hogy mi számít trollkodásnak, azt én döntöm el. (Nyugi, ezt már kiszúrom messziről!) Ha van olyan tapasztalatotok, amiből szeretnétek, hogy cikk szülessen, mert sokaknak szóló nyilvános tanulsággal szolgál, szívesen megírom név nélkül itt a blogon, ha látok benne fantáziát és ha van rá kapacitásom. Ide küldhetitek a sztorikat: intimpiri@gmail.com Mindenkinek szép napot, és ne pironkodjatok, csak olvassátok a meséket, Pirostól-mikulásig!:) Puszillak, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) huvelygomba (1) hüvelygomba (2) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kezelhető nemibetegség (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (9) mensikehely (3) menstruáció (21) menstruacio (9) menstruációskehely (1) menstruációs betét (1) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) moshatobetet (1) moshatóbetét (2) mosható betét (2) mosható intimbetét (2) mosibetet (2) mosibetét (2) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő