Szívatnád vagy kiplaccsantanád...
a vért?

Mostanában egyre divatosabb az intimkehely. Rengeteg féle fajta van már a placcon. Az alábbiakban Adrienn (28) írta meg nekünk hogy miért próbálta ki:

not_sorry.gif

"Én úgy lettem intimkehely fan, hogy nekem nem volt a hagyományos tamponnal úgy kimondottan semmi bajom. Tudtam használni, kényelmes volt, praktikus, gyorsan cserélhető, stb stb…Két dolog zavart csak:

  1. Hogy utáltam vele uszodába menni, vagy sportolni. Mivel mindig is elég nyughatalan típus voltam, mozogni leizzadásig márpedig folyamatosan kellett! Nem hagyhattam fel vele csak azért, mert  pár napra menstruálok. Ki volt zárva.  Emiatt aztán nemcsak az izzasztó tesi és táncórák alatt, de a vízpartos nyaralások alatt is kénytelen voltam jópárszor megtapasztalni a foszladozó “ázottveréb” effektust, amit csak az izzadtsággal - vízzel-vérrel megszívalkodott  tampon nyújthat.  Ezt szívesen elcseréltem volna valami jobb élményre. A gusztustalan nedves hideg érzés,- odalenn- ami az úszás után jött, tényleg a legrosszabb test-érzetek egyike volt….
  2. A másik amit nehezen viseltem tamponozós időszakomban, az pedig a kiszáradó hüvely -és összes következményei -voltak.  

Sajnos a tamponnak van egy olyan tulajdonsága, hogy mindent de az égvilágon mindent felszív a vérrel együtt, ami csak az útjába kerül. Jól látszik ez, ha veszünk egy pohár vizet, és egy pamut tampont félig belemártunk. Őrületes szélességekig ki fog tágulni -a száraz önmagához képest. Több önjelölt tesztelő is csinált már erről demót, ITT pl találtam egy külföldi tesztet, ami több tampon márkát is összehasonlít, melyik a jobb nedvszívó. Magyar viszonylatban ezt a fotót elég szemléletesnek találtam. Tesztelték a fedőréteges és a sima applikátoros tampont is:

 

tamponosok.jpg

A kép alapján sejthetjük, hogy odalent-odabent is kb. ugyanez történik. Szóval a tampon kiszívja a hüvelyflórát! A kép láttán rögtön sejtheti ezt az is, aki félévente vagy ettől  még gyakrabban küzd a hüvelygombával vagy társaival. A tampon állandó, ciklusonként több napig tartó folyamatos szívó hatásával egyszerűen leszedheti a hüvelyről a védekező rendszerét, vagyis a szervezetre káros bacikat kinyíró értékes savas hüvelyváladékot.

Ezért  bizony a tamponhasználat önmagában is vezetHET hosszútávon hüvelyfertőzéshez az arra érzékenyeknél. Ez nem törvényszerű persze, mert vannak akiknek évtizedekig semmi bajuk nincs a tampontól.. De ha jól belegondolunk, végülis elég egy bármilyen (testi lelki)  bajtól megrendült immunrendszer ahhoz, hogy a hüvely hirtelen esetleg  pauzát nyomjon a nyák-termelésben, és akkor egy kiszáradt hüvelyben már kész lehet a baj.

A dolog menete egyébként elég  logikusan fest:

  • tampon be
  • szívás: start
  • tampon ki
  • maradt a kiszáradt hüvely
  • ergo a hüvelygomba baktériumainak megterítettünk egy luxus lakomához (és orgiához)

Ha a hüvelyflóra értékes lakto és egyéb harcos bacilusokkal teli önvédemi nyákja a helyén, azaz a hüvelyi redőkben és úgy általában hüvelyfalon ott marad, egy egészséges nő szervezetében bőven van olyan erős, hogy kinyírja a hüvelygomba vagy egyéb fertőzések  hívatlan vendég-baktériumait. A hüvely pont emiatt nem steril, -mint azt sokan képzelik!

Mivel az intimkehely szilikonból van nem pamutból, így  nem szívja fel a nyákot, csak gyűjti azt, ami a vérrel együtt a hüvelyben lefolyik. Ezért a jótékony nyák a redőkben megmarad, és jó eséllyel egészséges maradhat a hüvelyflóra.

Kicsit az elején szkeptikus voltam ezzel a kehely dologgal kapcsolatban - főleg a tisztítás mikéntjét elképzelni sem tudtam. Szerencsére vaklárma volt a félelmem, mert pár ciklus alatt rutinos lettem. Én a dm-ben kapható Biointimo Aqua-Tampont választottam, ami épp a hosszított V fazon- formája miatt tetszett meg, és nagyon praktikusnak is bizonyult, mert emiatt a forma miatt nemcsak nagyon könnyen kipattan a felrakásnál, de szár nélkül is nagyon könnyen ki lehet szedni. Ha feljebb is csúszott, nem kell órákig utána matatni. Csak rá kell nyomni picit hasból, és meg is lehet csípni a csúcsát. 

Természetesen szó sincs arról, hogy az Aqua-Tampon vagy bármilyen más intimkehely megakadályozhatná a hüvelyi fertőzések kialakulását! A “sors” ellen nem sokat tehetünk. Ha meg van írva a “Nagykönyvben” hogy meg fogunk fertőződni, akkor hiába csinálunk bármit ellene, meg fogunk fertőződni. Ezellen az Aqua-Tampon sem véd meg, mivel egy fertőzés kialakulásának sajnos rengeteg olyan oka lehet,amit nem látunk  előre és nem tudjuk kontrollálni.

Viszont valamennyire szerencsénk is, hogy a hüvely fertőzéseinket nem tudjuk előre, mert így - hátha sikerül kivédeni alapon - mindíg készenlétben próbálhatunk tenni ellenük,  Pl. már azzal nagyon sokat teszünk, ha megpróbáljuk nedvesen tartani a hüvelyt lehetőleg az ő saját személyre szabott önvédelmi nyákjával együtt, hogy az békében- nyugalomban dolgozhasson úgy, ahogyan  az a  Nagykönyvben meg van írva. 

Még egy vicces fotót találtam a Biointimo blogján a tampon, az intimkehely és a víz kapcsolatáról, nézzétek csak :D"

you_think_the_tampon_is_small.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intimpiri.blog.hu/api/trackback/id/tr5913532491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Intim Piri

Üdv Intim Pirinél! :) Ebben a blogban mindenről szó lesz, ami vörös és forró, azaz menstruáció. Tapasztalati úton fogjuk körbejárni a nőt, a ciklust, a menzeszt, és mindazt, ami ezek mögött van, vagy lehet. Menstruációs kehely, intim higiénia, tapasztalatok a gyakorlatból, hormonális kérdések, ciklus, punci, méhnyak nyák, első és utolsó menzesz, body shaming, body-pride stb stb.... Kövess itt és facebookon, instán is. Ha van véleményed, beszélgessünk! :) Puszi, Piri<3

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Címkék

7 fun facts (2) anyák és tinik (1) anya lánya viszony (1) aquatampon (2) átszellőző intimbetét (1) a jó intimkehely (4) barnázás menstruáció után (1) beszámoló (1) beszéljünk a hüvelygombáról (1) Biointimo (2) candida (1) covid (1) COVID19 (1) Covid oltás mellékhatásai (1) Covid vaccina és a menstruáció (1) Covid vaccina mellékhatása (1) cup (1) diéta (1) elsőmensi (1) elsőmenstruáció (1) étkezés (1) fádalom (1) feleletválasztós (1) felvilágosítás (1) fogyókúra (1) free bleeding (1) fürdő (1) hangosinterjú (1) hirtelen hízás (1) hízás (1) hogy menstruálj betéttel tesiórán (1) horvátország (1) hulladékmentes (1) hulladékmentesen (1) hüvely (1) hüvelygomba (2) huvelygomba (1) hüvelyszárazság (1) intermittent fasting (1) intim (7) intimbetét (10) intimhigiénia (8) intimitás (3) intimkehely (11) intimkehely felmérés (1) intimpiri (3) intimtölcsér (7) intim betét (1) intim felvilágosítás (1) intim fertőzés ellen (1) intim kehely (5) intim tölcsér (6) intmbetet (1) karácsony (1) kehelytampon (6) kevés menzesz (1) kevés menzesz okai (1) kevés menzesz oka (1) kezelhető nemibetegség (1) Kis Fekete Barátnő (1) kitöltős teszt (1) konzervatív (1) környezet (1) különleges alkalom varázsa (1) liberális (1) megjött (1) méhnyak (1) méhszáj (1) melegítőtapasz (1) melody cikke (1) Melody cikke (1) mensi (10) mensikehely (3) menstruáció (22) menstruacio (9) menstruációskehely (2) menstruációs betét (2) menstruációs csésze (5) menstruációs hízás (1) menstruációs kehely (7) menstruáció késése (1) menstruáció után barnázás (1) menstruáció vaccina (1) menstruácó (1) menstrual cup (1) menzesz (6) menzesztapasz (1) menzesz téma (2) menzesz után barnázás (1) méretválasztás szempontjai (2) mialapján (2) miért nem jön meg (1) mitől késhet a menzesz (1) mitol keshet a menzesz (1) moshatobetet (2) moshatóbetét (2) mosható betét (3) mosható intimbetét (4) mosható tisztasági betét (1) mosibetét (3) mosibetet (3) nem jön meg (1) nőgyógyász (1) nőiciklus (1) nőidolgok (1) nőifánk (1) nőiség (1) nőititok (1) női ciklus (1) nyaralás (1) nyaralási baki (1) ökolányok (1) óvszer (1) pamuttampon (3) Poppy Pads (2) puncitéma (1) Rossman (1) rossmann (1) rossmann magyarország (1) rossz cukoranyagcsere (1) rossz emlék (1) rozina (1) sikersztori (1) std (1) sulis para (1) szabad vérzés (1) szárnyasbetét (1) személyes élmény (1) szex (1) szexy alkalom (2) szex menstruáció alatt (1) szex menzesz (1) szövetbetét (2) szűz (1) szüzesség (1) szüzesség elvesztése (1) tabu (1) tabutéma (1) tampon (6) tampon használat (4) tampon teszt (1) tampon vagy betét (1) tampon vs kehely (4) tapasztalat (1) (1) tesióra (1) tesióra para (1) testnevelésóra (1) the birds and the bees (1) TLB mini (1) tökéletes kehely (1) TSS (2) ünnepnap (1) utazásitipp (1) vagina (1) védekezés (1) vér (1) veszély (1) villáminterjú (1) virágok és méhecskék (1) vizesedés (1) vízvisszatartás (1) vörös stoptábla (1) zerowaste (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása